Bűnmegelőzési tanácsok Mindszentekre és Halottak Napjára

Bűnmegelőzési tanácsok Mindszentekre és Halottak Napjára

Közeleg Mindenszentek és a Halottak Napja, amikor a temetőkben sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját. A megemlékezés során a kegyelet virágaival és  gyertyagyújtással emlékezünk halottainkra. A temetőkben megnövekedő forgalmat kihasználva, egyúttal megjelennek a figyelmetlenségből adódó lehetőségeket kereső bűnelkövetők.

Szomorú tapasztalat, hogy a kegyelet napjaiban a temetők közvetlen környezetében gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, kerékpárlopás, valamint a sírokról virág és koszorú eltulajdonítás. A temetőlátogatás ideje alatt pedig a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, illetve besurranás.

A bűnmegelőzési szakemberek az áldozattá válás elkerülése érdekében javasolják, hogy nagyobb értéket, ékszert, nagyobb összegű készpénzt - ha lehet - ne vigyenek magukkal a temetők látogatásakor. Kézitáskájukat mindig vegyék ki a gépjárműből, amit minden esetben zárjanak le!

Tapasztalatok alapján a kisebb települések temetőiben a helyi lakosok nem zárják autójukat, azonban az utazó bűnö-zők ezt kihasználva eltulajdoníthatják értékeiket.

A tolvajok akár temetőlátogatóként, akár autójukban ülve figyelik a temetőbe érkezőket és keresik a lehetőséget. Ha egy járműből sikerül értéket elemelniük, úgy újabb település parkolójában kezdenek ismételt akcióba.


Kérjük Önöket, hogy:

  • Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg arról, hogy a gépjárművet, kerékpárjukat biztosan lezárták!
  • Amíg kegyeletüket leróják, ne hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat az autóban! Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben! Az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ab-lakot, vagy feltörni a zárat. Az autó nem biztonságos tároló-eszköz!
  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat miközben a sírt rendezik, ha vízért mennek akkor se!
  • Okmányaikat, értékeiket mindig táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben tartsák!
  • Fokozottan figyeljenek értéke-ikre, ha tömegben tartózkodnak!

Bűncselekmény észlelése esetén hívja a 112-es segélyhívószámot!

Természetesen a rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozott odafigyelésüket és a fentiek mellett a közlekedés és a parkolás szabályainak betartását is.


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu

ELBIR - Halottak napja - 2020. 10. 16.
1.21 MB
halottak-napja-20201016.pdf

Hasonló cikkek

Kiskőrös Város Önkormányzata pályázatot hirdet lakás szociális helyzet alapján történő bérbevételére.
A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskőrösi Járási Hivatala állásajánlatai 2020. december 4.-én.
A Humán Konzult Kft. foglalkoztatási információs tanácsadó munkakörbe keres kollégát határozott időtartamú munkaviszony keretben 2021.04.30-ig, azonnali kezdéssel.