Ballagás

Ballagás

„Isten más-más utat szabott mindenkinek és kinek-kinek el kell mennie, hogy megkeresse a maga ösvényét.” Sík Sándor szavaival bocsátotta útjára a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Petőfi Sándor Általános Iskolájának hatvan diákját Grausza Jánosné igazgatónő. Köszöntő szavaiban emlékeztetett: bár az életúton sok akadállyal kell megküzdeni, de az iskolában szerezett tudásra és megküzdő képességre, mint alapra tovább lehet és kell építkezni. Mint azt az igazgatónő elmondta, különösen szép eredményekkel zárta az évfolyam – Pohankovics Ágnes, Czinkóczki Tibor és Barabásné Rezner Rita osztályai – a nyolc évet. Szépen szerepeltek a Diákolimpián Bognár Erika 8. b osztályos tanuló és a kézilabdacsapat tagjai: Bogáromi Ádám, Csengődi Krisztián, Csvila Péter, Fábián Ákos, Pénzes Mátyás, Ruskó Balázs és Rákóczi Márk. Hat tanuló vehetett át jutalomkönyvet kitűnő tanulmányi eredményéért: Bolemányi István, Megyeri Márk, Slajkó Anikó, Csvila Péter, Verebélyi Lora és Sallai Erzsébet. Két tanuló: Kis Réka és Vlcskó Csaba sikeres alapfokú nyelvvizsgáért, Sallai Erzsébet és Sallai Krisztina a gyönyörű énekekért, valamint Kőházy Attila kimagasló zenei eredményeiért részesült elismerésben. A Szilágyi Sándorné tanárnő emlékére alapított díjat Slajkó Anikó és Verebélyi Lora vehette át. A Petőfi Iskola Alapítvány 2009-ben alapított díját olyan diák kaphatja meg, aki nyolc éven keresztül kiváló tanulmányi eredményt ért, versenyeken vett részt, tanáraival, diáktársaival és az iskola minden dolgozójával példamutató kapcsolatot tartott. Idén először fordult elő, hogy két tanuló vehette át a rangos Petőfi-díjat: Bolemányi István és Megyeri Márk.

A Bem József Általános Iskola búcsúzó nyolcadikosainak tarisznyájába a valódi mellé néhány jelképes pogácsa is került Lasztovicza László igazgató jóvoltából. Ezek az emlékek, a hit és a szeretet megtartó és felemelő erejével táplálnak, az ifjúságba vetett remény pedig a felnőtteket segíti mindennapi küzdelmeikben. A három végzős osztály 58 diákjának fejlődését László Zsolt, Bella Tibor és Bárányné Panta Beatrix osztályfőnökök segítették és kísérték végig. A ballagók közül sokan a tanulás, a kultúra és a sport területén is szép sikereket értek el. Rózsa Fanni, Maglódi Péter, Králik Csaba, Frei Katica és Kuti Barna jó tanulmányi eredményükért, Kiss Debóra, Berényi Bálint és Kohut Vivien közösségi munkájáért kapott elismerést. Az iskola hagyományai szerint a tanulmányi és sporteredményekért, valamint közösségi munkáért a Bem Diáklovagrend pontokat ad, melyet a lovagrend pedagógus vezetői a tanév végén értékelnek. Az osztályok közötti versenyben a 8. b osztály lett az első, a felsős lovagrendi verseny egyéni díjazottja Kuti Barna lett.  A TS Gastro Kft. díját jó tanulmányi eredményéért, tanulmányi versenyeken való részvételéért Králik Csaba nyerte el. A nevelőtestület döntése alapján minden tanév végén az arra legérdemesebb diák Bem-díjban részesül. A testület döntése alapján sok éves kiemelkedő tanulmányi eredményéért Ponicsán Imre kapta a díjat.

Búcsúztak Grünwaldné Takács Aranka tanárnőtől is, aki ebben a tanévben köszön el az iskolától, egyben az aktív munkás hétköznapoktól. Sok-sok éven keresztül gyermekek ezreit oktatta és nevelte a magyar nyelv helyességére, az irodalom szépségére, és történelmünk tudományára.

Az ünnepség végén Tóth Árpád szavai visszhangoztak:

„Egy életcélt követni neme s gondolat. S mi kell hozzá? Csupán akarat, mely minden ifjú szívében él, küzdeni bátran egy új életért.”

Hasonló cikkek

Elindult a visszaszámlálás: jövő héten, február 21-én kezdetét veszi az Utazás Kiállítás, Magyarország első számú turisztikai vására, ahol 30 ország 300 kiállítója mutatja majd be látnivalóit a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.
A Megyeháza épületében tartotta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot. Dr. Szobonya Zoltán a 1956-ban a jánoshalmi és mélykúti forradalmat vezette, a polgári demokráciáért küzdött, végül 1958. szeptember 29-én, Kecskeméten kivégezték. Az ünnepélyes megemlékezéssel az önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak kíván méltó emléket állítani.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése értelmében Kiskőrös Város Önkormányzata, a 2018. évi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényhez csatlakozva 612.000 Ft egyedi támogatást nyert. Ennek keretében 2018. szeptember 14. és szeptember 23. között ügyességi versenyek, vetélkedők, sport rendezvényeket, gyermek programokat rendeznek meg.